dimecres, 19 d’octubre del 2016

COMENÇA LA TEMPORADA DE BOLETS!

Bona tarda rutaires!

El tema que avui us posem sobre la taula no us vindrà de nou, comença la temporada de bolets!

Ja és hora de què aneu traient la pols als cistells perquè comença una de les èpoques més esperades de l'any. La caça de bolets és sens dubte és una de les tradicions més arrelades de Catalunya, i amb l'arribada de la tardor centenars d'intrèpids caçadors es despleguen pels boscos a la recerca d'aquests curiosos individus amb forma de paraigues.

Per això avui us volem donar alguns consells que us poden ser molt útils abans de sortir a buscar bolets:

  • Cuidem el bosc: 
Malgrat que aquesta recomanació no es limita només a aquesta ocasió, és important que tingueu en compte que el bosc és molt sensible i cal ser molt curosos a l'hora de recollir els bolets, evitant malmetre el sól i la vegetació del voltant. No feu servir bosses de plàstic ni deixeu escobraries al bosc, i per suposat prohibit fumar i encendre cap foc.

  • Transportem bé els bolets:
La millor manera de transportar els bolets és posar-los al típic cistell de vímet, amb la part inferior cara avall, així els bolets estaràn airejats i pels espais de la part de baix de la cistella podràn caure les espores dels bolets collits, afavorint l'aparició de nous bolets en el futur.

  • No n'agafem qualsevol!
Penseu també que els bolets compleixen una funció molt important en el bosc, tant els comestibles com els verinosos, doncs els bolets aporten nutrients als arbres als qual estàn associats. Per això no s'ha d'agafar cap bolet que no es conegui, ni els massa petits, trencats o podrits. 

A l'hora de collir-los cal fer-ho tallant-los amb un ganivet o navalla ben arran de terra per tal de no destruir-ne el miceli (les "arrels" dels bolets),  eviteu utilitzar aparells com rasclets.

Si caçeu els bolets amb la intenció de menjar-los, heu d'estar completament segurs de que són bons. Si no teniu experiència en anar a collir bolets, convé que al principi us acompanyi alguna persona que en sàpiga. Per això també cal evitar collir bolets en espais contaminats, com per exemple aprop de les carreteres. Els bolets tendeixen a absorvir els metalls pesats del seu entorn i encara que es tracti d'un bolet comestible, si és collit de la cuneta pot convertir-se en un bolet tòxic.

  • Compte amb les propietats privades:
La idea que molts tenim de que "la muntanya és de tots" no és del tot certa. Hi ha una part molt important de les muntanyes i boscos que són de titularitat privada, i algunes es dediquen a l'aprofitament ramader així que si entreu en una zona vallada recordeu tancar la tanca per evitar que s'escapin els animals.

Si teniu tot això ben clar rutaires, podeu aprofitar alguna de les sortides a la muntanya per caçar-ne uns quants!

ENRUTA'T!

FONT: DOMINI PÚBLIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada