dilluns, 7 de novembre del 2016

ROBA PER COMBATRE EL FRED: LA TEORIA DE LES 3 CAPES

Bona nit rutaires!

Si avui heu sortit al carrer al matí us haureu adonat que ja ha arribat el fred!

Ara més que mai cal que quan sortim a fer muntanyisme anem ben abrigats i per això en el post d'avui us fem un recordatori de la roba que és aconsellable portar per combatre les baixes temperatures.

En el muntanyisme es coneix com la teoria de les 3 capes,  i es tracta del sistema de combinació de peces de roba per tal de crear un microclima que ens protegirà el cos mantenint-lo sec evitant la condensació de la nostra suor, o que la pluja i la neu ens cali, i així siguin quines siguin les condicions meteorològiques podrem sentir-nos còmodes durant tota l'expedició.

1. PRIMERA CAPA

Aquesta capa interior té l'objectiu d'evitar el contacte de la suor a la pell i ens permetrà que el cos no es refredi i que no sentim la incòmode sensació d'humitat. En aquesta primera capa s'inclouen les malles, roba i camisetes interiors, o guants tèrmics, que han d'estar fets amb materials compostos per fibres sintétiques i, per tant, no absorbents perquè puguin deixar passar la suor. 

Aquestes peces de roba han de ser el més ajustades possibles però que alhora ens permnetin fer moviments amb llibertat, que no ens apretin.

2. SEGONA CAPA

En aquesta segona capa l'objectiu és aconseguir un aïllament tèrmic i aquestes peces el que fan és que retenen la nostra calor corporal per evitar el redredament del cos. En aquesta segona capa s'inclouen els forros polars, pantalons de trekking, mitjons o manoples. Aquestes peces també han d'estar fetes amb materials sintètics i poc absorbents.

3. TERCERA CAPA

La capa exterior és l'encarregada de protegir-nos del vent, de l'aigua, de la neu o qualsevol altre element que pugui estar en contacte amb nosaltres i pugui agredir-nos d'alguna forma (esgarrapades, esquinçaments...), per això, apart de ser també el més transpirable possible, cal també que sigui impermeable i  molt resistent. En aquesta tercera capa s'inclouen peces com els paravents o qualsevol tipus de vestimenta amb membrana impermeable (pantalons, guants...). 

A més el millor d'aquesta teoria és que la podem aplicar a qualsevol tipus d'esport: Senderisme, muntanyisme, alpinisme, esquí, motociclisme...la questió és anar ben protegits contra el fred!

Esperem que us hagi estat útil, rutaires! No volem veure a ningú refredat, jeje!

ENRUTA'T!



FONT: PIXABAY (CC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada