Bona tarda rutaires!
Avui estrenem una nova temàtica del blog: els primers auxilis.
Algunes de les nostres excursions probablement ens obligaran a transitar per llocs amb cert perill, ja sigui per possibles caigudes, cops, picades o atacs d'algun animal. Per això davant d'una situació d'emergència cal estar preparats per poder actuar. Penseu que estarem molt lluny de qualsevol hospital o centre de salut i en aquestes situacions actuar ràpidament i no bloquejar-se és vital!
CONDUCTA PAS
La conducta PAS és el protocol d'actuació que s'ha de seguir quan hem d'intervenir en una situació d'emergència amb ferits o malalts. Aquestes sigles (P.A.S.) corresponen a protegir, alertar i socòrrer.
1. Protegeix el lloc de l'accident
El primer que cal fer assegurar el lloc de l'accident, al ferit i a la resta del grup, incloent-te a tu. Sobretot cal mantenir la calma en tot moment, si ens estressem o ens bloquejem segur que no fem bé les coses.
2. Avisa als serveis d'emergència (112)
En zones de muntanya la comunicació no és una tasca fàcil, per això cal conèixer amb anterioritat les diferents opcions que tenim per avisar al 112: mòbil, refugi, ràdio... Aquesta és una de les coses que cal planificar bé abans de la sortida.
Eviteu deixar sol al ferit. En el cas que no hi hagi alternativa i us hagueu de desplaçar per avisar a l'equip de rescat, cal abrigar-lo bé, deixar-li a l'abast menjar i beure i assenyalar la zona perquè sigui ben visible.
Quan contacteu amb els serveis d'emergència no oblideu que cal ser el màxim de clar i concís que sigui possible, i no vacil·lar.
3. Socorrer a les víctimes
Intenteu evitar moure al ferit tret que sigui estrictament necessari. I per suposat, en cas que tingueu coneixaments en primers auxilis no dubteu en posar-los en pràctica.
Properament al blog detallarem alguna de les principals tècniques bàsiques de primers auxilis, tot i així, us recomanem fer algun curs de primers auxilis.
Ja ho veieu rutaires, tenir uns conceptes bàsics sobre primers auxilis en muntanya és clau en una situació d'accident, però no oblideu que també és molt important saber evitar-los i prevenir-los!
ENRUTA'T!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada